Tomorrow

Yaptığınız İşi Sevmenin Cevabı Tutku Değil, İlerlemedir

Yaptığınız İşi Sevmenin Cevabı Tutku Değil, İlerlemedir

İşini severek yapan insanlarla, onları tatmin edecek tek şeyi arayan, bitmek tükenmek bilmeyen bir arayış içinde olan, cesareti kırılmış insanlar arasındaki fark nedir?

Cevabın ‘tutku’ olduğunu sanıyorduk. Bir şeye tutkuyla bağlıysanız, yaptığınız işten keyif alacaksınız, bu da harika işler üretmenizi sağlayacak, sizi daha fazlasını yapmak için daha da heyecanlandıracak, içinize başka türlü bulması zor olan bir mutluluk ve tatmin duygusu getirecek…

Steve Jobs, 2005 yılında Stanford Üniversite’sindeki konuşmasındaki “Sevdiğiniz şeyi bulmalısınız. Harika bir iş çıkarmanın tek yolu yaptığınız işi sevmektir” sözleriyle bu düşünce çizgisini pekiştirdi. Peki cevap tutku mu?Bu konuşmadan kısa bir süre sonra yüzlerce makale ve video, çalışmanın mutluluğunun anahtarının tutkunuzu bulmak olduğu fikrini destekledi.

“Amacını bul.” – “Kalbinin sesini dinle.” – “Tutku, hayallerinizin anahtarıdır.”

“Tutkunun peşinden gitme” fikri kesinlikle heyecan verici bir fikir ancak zamanla yerini şüphe ve endişe duygularına bırakması olası.

Cevap tutku değilse, nedir?

“Önce işini iyi yapmak” fikri, “tutkunu bulmak” fikri kadar heyecan verici değil belki ama kesinlikle daha gerçekçi.

Tutkuyu ilerleme haline getirebilmek için denenebilecek üç strateji şunlar olabilir;

Tutku Zihniyetini Değil, Zanaatkar Zihniyetini Benimseyin
İşinizin gerçek tutkunuz olup olmadığı sorusunu bir kenara bırakın ve bunun yerine sizi görmezden gelemeyecekleri kadar iyi olmaya odaklanın. Yani, yaşamak için ne yaparsanız yapın, işinize gerçek bir zanaatkar gibi yaklaşın. Biraz ilerleme ile çok fazla umut gelir. Biraz umutla çokça mutluluk gelir.

Süreçte Sabırlı Olun
Bir işte iyi olmak için yeterince zaman ayırmalı, o deneyimi kazanmalısınız. Becerilerinizin şekillenmesi için zaman vermelisiniz. Sonuçlarınızda dev bir sıçrama aramak yerine, her gün biraz daha iyileştirmeye odaklanın. Yaptığı işi seven insanlar, risk almayı reddeden ve konfor alanlarında oturmayanlar değil, yollarındaki engelleri ve zorlukları aşmayı öğrenenlerdir. Araştırmalar, insanların en derin ve kalıcı zevkleri genellikle hayatın çaba gerektiren kısımlarından aldığını gösteriyor.

Eleştirmenlerinizle Yüzleşin
Henry Ford, “Her zaman yaptığınızı yaparsanız, her zaman sahip olduğunuz şeyi alırsınız” der. Eleştiriler, kendi dünya görüşünüze bağlı kalmak yerine alternatif bakış açılarına daha açık olmanıza yardımcı olabilirler. İlerleme eleştiriyle başlar ve öğrenmeyle biter.

Pratik yaparak, tutarlılık ve sabır göstererek neredeyse her şeyde daha iyi olabilirsiniz. İlerleme duygusu, bir tutkunun peşinden koşmak yerine fikirlerinizi eyleme geçirmekle gelir.

Bu yazıyı paylaş: