Türkiye Girişimcilik Ekosistemi 2018 Rakamları Üzerine
startups.watch tarafından düzenlenen Türkiye Girişimcilik Ekosistemi 2018 organizasyonunda girişimcilik ekosisteminde 2018 yılına ilişkin detaylı veriler, analizler ve 2019 yılı üzerine düşünceler paylaşıldı.
2018’in girişimcilik ekosistemi için zor geçtiği söylenebilir. Hem yatırım adedi hem de yatırım miktarlarında gerileme yaşanan bir yıl olarak kayıtlara geçti. Kötü bir yıl geçti denilemez ama özellikle 2019 yılında daha iyi olması adına adımların atıldığı ve ilerleme sağlanabilecek bir yıl olarak tamamlandı. Kişi başına düşen yatırım miktarının ise çok düşük olduğu görüldü.(0.74USD)
2018’in en güzel gelişmesi ise fikir aşamasındaki girişimlerin en büyük finansman kaynağının devlet teşvikleri olmasıydı. Fikir aşamasındaki devlet destekleri diğer desteklerden 30 kat fazla olarak gerçekleşti. Girişimcilik ekosisteminin ileri gidebilmesi için özellikle ihtiyaç duyulan bir boşluktu bu. Bir çok girişim fikir aşamasında finansman bulamadığı için büyüyemiyor ve bir oyuncuya dönüşemiyordu, şimdi ise bu engel ortadan kalkmış oldu. Fikir aşamasındaki devlet teşviklerinin etkileri ve faydaları özellikle 2019 ve devamında çok daha fazla hissedilecektir. Ekosistem büyüyecek denilebilir.
2018 yılında girişimcilik ekosisteminde en çok duyduğumuz kelime “EXIT” oldu ve geçen yıl girişim satışlarının yılı oldu.Türkiye’de kurulan girişimlerin 30’u 2018 yılında satıldı. Satış tutarlarının toplamı ise 1.4 milyar doları geçti.
Fintech, SaaS, Pazarlama teknolojileri en çok yatırımın %50’sini çekti. Bu sektörlerin yatırıma açık, hızlı ilerleyen ve global rekabetten etkilenen sektörler olduğunu düşünülürse, benzer girişim yatırımlarının ve ortaklıkların diğer sektörlere de yayılması gerektiği ortaya çıkacaktır.
Kurumların yatırımcılığa ilgisinin en yüksek olduğu sene olarak kayıtlara geçti 2018 yılı. Girişimcilik ekosisteminin büyümesi için kurumlara, tecrübelerine ve onların yatırım yapmasına ihtiyaç duyulduğu her zaman dile getirilen bir beklentiydi. Kurumların yatırımların %19’unu gerçekleştirdiği 2018 senesinin verileri bu tezin doğruluğunu kanıtlar niteliktedir.
TUBITAK 1514 ile 2019 yılında yeni fonlar finansmanına ulaşım kolaylaşacak. Böylelikle 2019’un ve devamının girişimcilik ekosistemi için iyi gececeğini düşünmek için çok fazla neden ortaya çıkıyor. Hem fon anlamında hem de ekosisteme katılan paydaşlar anlamında sayıların artması büyük önem taşıyor.
Türkiye girişim ekosistemi 2018 yılında istenen ilerlemeyi gösterememiş gibi görülebilir ama gerçek olan girişimcilik ekosistemi adına çok önemli adımların atıldığı zor bir yıl geride kaldığıdır. 2018’in bir diğer önemi ise ülke koşullarına girişimlerin uyum sağlayabilmeleriydi. Böyle bir yılda gerçekleşen rakamlar ise fazlasıyla kıymetlidir. 2019 yılında ekosistemin, devlet teşvikleri, kurum yatırımları ve Tübitak destekleri ile beraber büyüyeceği ve girişimler için çok sayıda fırsatın ortaya çıkacağını söylemek yanlış olmaz. Girişimcilerin 2019 yılını iyi değerlendirmeleri, ekosistemin içinde sürekli yer almaları, yeni teşviklerden faydalanmaya çalışmaları ve en önemlisi yeni iş birliktelikleri kurma noktasında daha aktif olmaları gerekecektir. Böylelikle 2019 yılında istenen yatırım ve büyüme rakamlarına ulaşılması mümkün olabilecektir.
Kaynak: Veriler ve görseller startups.watch tarafından hazırlanmış ve paylaşılmış bilgilerdir.
Teşekkürler,
Tomorrow
Bu yazıyı paylaş:
Yorum gönder