Sizi Daha İyi Bir Okuyucu ve Daha İyi Bir İnsan Yapacak 5 Strateji
Okumak iyi bir şeydir, bol bol okumak daha da iyidir, değil mi? Bu tür bir düşünce, insanların hızlı okumaya, devasa kütüphanelerini göstermeye ve sesli kitapları 2x veya 3x hızında dinlemeye çalışmasının da biraz nedenidir.
🎯Çok okumak muhakkak iyidir ancak tüm okumalar eşit değildir; “Sadece okuduğunu bilen birine ‘çalışkan’ diyemem. Neyi ve nasıl okuduğunu da bilmesi gerekir.” Epictetus
İyi bir okuyucu olmak için okumak yetmez, nasıl okuduğunuz da önemlidir. Daha iyi bir okuyucu ve belki bunun doğal sonuçlarından biri olarak daha da iyi bir insan olmak için birkaç öneri ise;
📌Sadece Kendi Deneyiminizden Öğrenmemek: İnsanlar çağlar boyunca savaşlar, hastalıklar, krizler gibi birçok şeyle mücadele etti. Onların yaşanmışlıklarından ve bilgilerinden kitaplar yoluyla faydalanmak paha biçilemez bir kazanımdır.
Yalnızca deneyimleyerek öğrenmeniz için çok fazla şey size bağlıdır, ayrıca başkalarının deneyimleriyle de öğrenebilirsiniz. Tarihten, felsefeden ve daha pek çok şeyden…Uyarıcı ve dikkat çekici hikayeleri, hataları, başarısızlıkları ve başarıları inceleyin, ilham alacaksınız.
📌Ustaları Tekrar Okumak: Muhteşem Gatsby’yi ya da Odysseia’yı ilk kez okuduğunuzda kaç yaşındaydınız? Bir kitabı bir kez alıp, o deneyime göre yargılamakla yetinemeyiz; bu yüzden bazı kitapları tekrar okumak önemlidir.
Seneca’nın dediği gibi, “Sınırlı sayıda usta-düşünür arasında oyalanmalı ve kafanızda sağlam bir yer edinecek fikirler türetmek istiyorsanız onların eserlerini sindirmelisiniz.” Dünya sürekli değişiyor, biz de öyle. Dolayısıyla kitaplardan öğrendiklerimiz de değişecektir.
📌Hayran Olduğunuz İnsanlardan Kitap Önerileri İstemek: “Nadir zekalı bir adamla karşılaşırsak, ona hangi kitapları okuduğunu sormalıyız.” Ralph Waldo Emerson
Hayran olduğumuz ya da başarılı bulduğumuz insanlara “Hayatınızı değiştiren bir kitap nedir?” diye sormak ve sonra o kitabı edinmek, bizlere farklı bakış açıları kazandırmakla kalmaz, beğeni duyduğumuz insanların pencerelerinden etrafı gözlemleme şansı da verir.
📌Zevk Almadığınız Kitapları Okumayı Bırakmak: Bir kitabın okuma sürecini hızlandırmak istediğinizi fark ederseniz, kendinize şu soruyu sormak isteyebilirsiniz: “Bu kitap beklediğim okuma zevkini veriyor mu?”
Hayat, okumaktan hoşlanmadığınız kitapları okumak için çok kısa, okumaktan hoşlanacağınız kitapları bulmak için ise yeterince seçenek var. Daha sonra geri dönüp bir şans daha vermek, okuma zevkinizi artırmada bir çözüm olabilir.
📌Durgun Döneminize Bir Son Vermek: Bilgeliğe giden yol, düz bir yol değildir. Yolculuk virajlar, inişler ve çıkışlarla dolu, uzun ve dolambaçlıdır.
Belki şu anda bir vadinin en dibinde ve sonsuza kadar orada sıkışıp kalacakmış gibi hissediyorsunuzdur. Bu duruma kitaplar ile bir çözüm bulacak olursak; geçmişte gerçekten size hitap etmiş ve iyi gelmiş bir şeyi tekrar okuyarak bundan kurtulabilmeniz mümkün olabilir.
Bu yazıyı paylaş: