Portre: Irvin D. Yalom
“İnsan dostunu düşmanından daha zor affediyor.”
Irvin David Yalom, Amerikalı psikanalist, psikiyatrist, psikoterapist ve yazar.
13 haziran 1931’de Washington’da dünyaya gelmiştir. Tıp Fakültesi seçimini ve daha sonra psikiyatriye yönelmesini şu sözlerle açıklar;
“Zamanımın getto zihniyetine göre, genç erkeklerin kariyer seçenekleri sınırlıydı veya sınırlı olarak algılandı. Tüm yaşıtlarım ya tıp fakültesine gittiler ya da babalarıyla ticaret yaptılar. Tıp fakültesi Tolstoy ve Dostoyevski’ye daha yakın görünüyordu ve tıp eğitimime psikiyatriye gitmeye karar vermiş olarak başladım. Psikiyatri sonu gelmez bir merak uyandırdığını kanıtladı ve tüm hastalarıma ortaya çıkacak hikaye karşısında bir merak duygusuyla yaklaştım.”
Yazdıklarında kullandığı genel metafor psikanalitiktir ve felsefeyle de iç içedir. Grup terapilerinde uyguladığı varoluşçu yöntem, klasik bir yöntem olsa da Yalom, bunun günümüz psikanalizinde deforme olmasını engelleyen çok daha sonuç alıcı bulgularla devam ettirmiştir.
Nietzsche Ağladığında, Aşkın Celladı ve Diğer Psikoterapi Öyküler, Annem ve Hayatın Anlamı, Bugünü Yaşama Arzusu: Schopenhaur Tedavisi gibi birçok başyapıtı bulunmaktadır.
Eserlerinden bazı alıntılar;
“Belki de sevdiğiniz insanları düşünmektesiniz; ama daha derinlere inin… Sonunda, sevdiğinizin onlar olmadığını göreceksiniz. Siz, bu sevginin içinizde yarattığı duyguları seviyorsunuz. Siz arzuyu seviyorsunuz, arzu edilen şeyi değil…”
“Hiç kimsenin bir şeyi sırf başka birisi için yapmadığını göreceksiniz.”
“.. sonunda sevdiğinizin onlar olmadığını göreceksiniz: Siz bu sevginin içinizde yarattığı duyguları seviyorsunuz!”
“Ümit kötülüklerin en kötüsüdür, çünkü işkenceyi uzatır.”
“Siz arzuyu seviyorsunuz, arzu edilen şeyi değil.”
Bu yazıyı paylaş: