Tomorrow

Portre: Bernard Russell

Portre: Bernard Russell

Bertnard Russell, Britanyalı filozof, matematikçi, tarihçi ve toplum eleştirmenidir.

1872 yılında Galler’de aristokrat bir ailede dünyaya gelmiştir. Dönemin ahlak normlarının tam karşısında bir aile yapısına sahip olan Russell, geleceğini şekillendirecek düşüncelerin tohumlarını da burada almıştır. İlerleyen yıllarda ailesini kaybetmesiyle dedesinin yanına yerleşmiş ve burada da Viktoryan anlayışıyla karşılaşmıştır. Eskiyi ve yeniyi zihninde harmanlayan Russell için hayatında araştırmaktan çok keyif aldığı iki alan oluşmaya başlamıştı; din ve matematik.

Üniversitede matematiğin temellerine yoğunlaştı ve yavaş yavaş siyasi düşünceleri gelişti. Çocukluk yıllarından gelen barışçıl düşünceleri bu dönemde kendini göstermeye başlamıştı. Tam bir savaş karşıtı olan Russell, I. Dünya Savaşı zamanında barışsever tutumu sebebiyle hapishanede yatmıştır. Sonraları Adolf Hitler’e karşı propagandalar yapmış ve nükleer silahsızlanmayı desteklemiştir.

📌İnsan haklarının ve düşünce özgürlüğünün savunucusu olmasıyla 1950 yılında Nobel Barış Ödülünü kazanmıştır.

Bertnard Russell’dan bazı alıntılar;

– “İnsanlığın iki tür ahlak anlayışı vardır; Biri sözünü edip uygulamadığımız; diğeri, uygulayıp sözünü etmediğimiz.”
– “Bütün kötü şeyler birbirine bağlıdır, ve bunların her biri diğerinin nedeni olabilir.”
– “Ne kadar akıllıca olursa olsun, hiçbir kural, şefkatin ve düşünceli davranışın yerini tutamaz.”
– “Bir insan ne kadar çok şeye ilgi duyarsa, o kadar çok mutlu olma olanağına kavuşur ve o derece az kaderin insafına bağlı olur, çünkü bu ilgilerden birini yitirecek olursa, bir diğerine yönelebilir.”
– ”Cesaret arttıkça endişe azalacak ve böylece yorgunluk da azalacaktır.”

Bu yazıyı paylaş: