Portre: Alan Turing
Alan Turing, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi şifrelerinin kırılmasında öncü rol oynayan parlak bir İngiliz matematikçiydi.
1936’daki ufuk açıcı makalesinde, matematikte gerçeği belirlemek için herhangi bir evrensel algoritmik yöntemin olamayacağını ve matematiğin her zaman karar verilemez önermeler içereceğini kanıtladı. Çalışmaları, bilgisayar bilimi ve yapay zekanın temel araştırması olarak yaygın olarak kabul edilmektedir.
İkinci Dünya Savaşı sırasında, Turing, savaş zamanı şifre kırmada, özellikle de Alman şifrelerinde önde gelen bir katılımcıydı. GCCS savaş zamanı istasyonu olan Bletchley Park’ta çalıştı ve burada kriptanaliz alanında, Alman Enigma şifreli sinyallerinin deşifre edilmesine yardımcı olmak için kullanılan elektromekanik bir cihaz olan bombayı belirlemek de dahil olmak üzere büyük ilerlemeler kaydetti.
Turing’in kod kırma sürecine katkıları burada bitmedi: Ayrıca, Kod ve Şifre Okulu (daha sonra Devlet İletişim Merkezi olarak anılacaktır) için o kadar önemli varlıklar haline gelen kod kırmaya yönelik matematiksel yaklaşımlar hakkında iki makale yazdı.
8 Haziran 1954’te temizlikçisi onu Manchester’deki evinde ölü buldu. Bir gün evvel, yatağının kenarında bıraktığı yarı yenmiş, siyanür zehirli elmayı yemek suretiyle siyanür zehirlenmesinden öldüğü açıklandı. Elmanın kendisi nedense hiçbir siyanür zehri testine tabi tutulmadı. Ölüm sebebinin siyanür zehirlenmesi olması iddiasına rağmen naaşına otopsi yapılmadı.
Bu yazıyı paylaş: