Leonardo da Vinci ve Günlükleri
“Bakıp görmeyenlerden,
konuşup dinlemeyenlerden,
dokunup hissetmeyenlerden uzak durun…” Leonardo da Vinci
Karmaşık eskizler ve ayrıntılı notlarla dolu olan Leonardo’nun kişisel günlükleri, insan anatomisinin yapılarından, insan uçuşunun olasılıklarına kadar sayısız tutkusunu ortaya koyuyor.
Leonardo da Vinci, dünyanın en ünlü tabloları arasında yer alan “Mona Lisa” ve “Son Akşam Yemeği” freskiyle en iyi ressam olarak adlandırılabilir. Ancak rakamlara bakıldığında sanat, Da Vinci’nin dünyaya yaptığı katkıların en küçüğü olabilir.
Dünya çapında sergilenen yalnızca 22 resmi ve birkaç yüz başka kişisel çizimi var. Bunun yerine, İtalyan Rönesansının zirvesinde yaşayan bu Rönesans adamı, mimarlıktan bilime, matematiğe ve mühendisliğe kadar çok sayıda konuda yetkindi.
Defterleri, gelecek yüzyıllarda bağımsız araştırmacılar tarafından ortaya atılacak ve desteklenecek orijinal bilimsel gözlemler, spekülasyonlar ve hipotezlerle doluydu. Birçoğu çok daha sonra gerçek bir görünüme kavuşacak sayısız motor ve makine için tasarımlar çizdi.
Bilimsel devrimde filizlenen ve yeşeren Batı bilim ve teknolojisinin tohumları, İtalyan Rönesansı’nda ekildi ve bu tohumları Leonardo’dan daha fazla kimse ekmedi.
Kaynak: nationalgeographic
Bu yazıyı paylaş: