Kitap Okumak Neden Çok Önemlidir?
“Bir gün bir kitap okudum ve tüm hayatım değişti.” Orhan Pamuk, Yeni Hayat
Okumak Empati Kurmanıza Yardımcı Olur: Empati, insanların geliştirebileceği önemli bir karakter özelliğidir. Diğer insanlarla ilişki kurmamıza yardımcı olarak insanların duygularına karşı nazik ve düşünceli olmamızı teşvik eder. Anlaşıldığı üzere, okumak aslında empatiyi geliştirmeye yardımcı olabilir. İnsanlar, diğer insanların hayatları hakkında hikayeler okuduklarında, dünyayı başka birinin bakış açısıyla anlama becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Bu, başkalarına karşı empatik olmanın önemli bir unsurudur.
Okumak Stresi Azaltmaya ve Kolay Bir Şekilde Uykuya Dalmanıza Yardımcı Olur: Hayat, özellikle yoğun veya zorlu iş ve okul programları ile stresli olabilir. Telaşlı bir yaşam tarzından stres ve kaygı hissinden kaçmak zordur. Neyse ki, okumak stres seviyelerini düşürmeye yardımcı oluyor. Sadece bu değil, aynı zamanda geceleri daha iyi uyumanıza da yardımcı olabilir. Sussex Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, kitap okumak stres seviyelerini %68’e kadar azaltıyor.
Okumak Kelime Haznenizi Geliştirir: Etkileyici bir kelime hazinesine sahip olmak istiyorsanız, bir kitap alın. Kitaplardan kelime öğrenmek, sözlükteki kelimeleri ezberlemekten çok daha kolaydır. Bunun nedeni, kelimeleri bağlamsal olarak öğreniyor olmanızdır. Sözcükler, okuduğunuz bağlam içinde anlamlıdır, bu nedenle daha sonra hatırlamayı kolaylaştırır.
Okumak Modunuzu Yükseltir: Bu pek olası görünmeyebilir, ancak okumak aslında sizi daha mutlu hissettirebilir. Bunun doğru olmasının çeşitli nedenleri var. Okuma, Edebiyat ve Toplum Araştırmaları Merkezi’nden araştırmacı Dr. Josie Billington’a göre, “Okumak insanlara bir zamanlar yaptıkları faaliyetleri veya meslekleri ya da hala sahip oldukları bilgi ve becerileri hatırlatır, bir yere ve amaca sahip oldukları hissini geri kazanmalarına yardımcı olur.”
Okumak Beyni Güçlendirir: Okumanın bir başka şaşırtıcı faydası da beyninizi geliştirmesidir! Bir şey okuduğunuzda bu, sinirsel yollarınızı ateşler. Okurken beyniniz gerçekleri ve karakterler, olaylar ve alt olaylar gibi ayrıntıları hatırlamalıdır. Beyniniz bu bilgiyi sakladıkça, siz yeni anılar yaratmaya başlarsınız. Bu, yeni sinapsların oluşturulduğu ve eskilerinin güçlendirildiği anlamına gelir. Böylece, kısa süreli ve uzun süreli hafıza fonksiyonlarınız gelişir. Düzenli okuma gibi zihinsel egzersizler yapan yaşlıların zihinsel gerileme yaşama olasılığı %32 daha azdır. Aslında, ömür boyu kitap okumak, bir kişinin Alzheimer geliştirme şansını azaltabilir.
Bu yazıyı paylaş: