Tomorrow

JCM’den Karbon Ayak İzini Azaltan Projelere 14 Milyon Dolar Hibe

JCM’den Karbon Ayak İzini Azaltan Projelere 14 Milyon Dolar Hibe

Gün geçtikçe artan karbon salınımı ve küresel ısınma ile mücadele, şirketlerin öncelikli gündem maddelerinden biri haline gelirken, yenilenebilir enerji sistemlerine ve karbon ayak izini azaltan projelere yapılan yatırımlar önem kazanıyor. Japonya merkezli Joint Crediting Mechanism (JCM), bu bağlamda, yüksek ve kesintisiz enerji ihtiyacı duyulan alanlarda karbon salınımını azaltan enerji projelerine hibe desteği sağlayarak küresel ısınmanın etkilerini en aza indirmeyi hedefliyor.

2013 yılından bu yana faaliyet gösteren JCM, Japonya merkezli firmaların üstlendiği Power EPC, kojenerasyon ve trijenerasyon gibi yenilenebilir enerji sistemleri projelerine destek veriyor. Projelerin gereksinimlerine göre, toplam yatırım bedelinin yüzde 30 ila yüzde 50’si arasında hibe sağlanabiliyor. Bu hibe miktarı proje başına 14 milyon dolara kadar çıkabiliyor. Türkiye ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yıldönümü olan 2024 yılında, JCM Türkiye’deki potansiyel projeleri de değerlendirmek üzere görüşmelerine devam ediyor.

Türkiye hükümeti ile JCM yönetimi arasındaki görüşmelerin tamamlanmasının ardından, anlaşma sağlanması durumunda Türk şirketleri, yerli ve yurt dışında gerçekleştirecekleri enerji projelerine önemli maddi destek elde edebilecekler. Bu destek sayesinde, Türkiye’deki enerji sistemlerinin karbon salınımını azaltma ve yenilenebilir enerjiye geçiş süreci hızlanabilir, çevresel etkiler en aza inebilir.

JCM’in faaliyetleri hakkında bilgi veren Yanmar Türkiye Enerji Sistemleri İş Kolu Direktörü Yıldırım Vehbi Keskin, şu ifadeleri kullandı:

“JCM’in karbon ayak izini azaltan enerji projelerini desteklemesi sürdürülebilir bir gelecek için büyük önem taşıyor. Japon kuruluş JCM şu ana kadar 233 projeye gerekli şartları yerine getirdiği için çeşitli miktarlarda hibe desteği sağladı. Böylece daha az karbon salınımı yapan enerji sistemleri devreye alınmış oldu. JCM, Yanmar Turkey’in başarıyla devreye aldığı kojenerasyon, trijenerasyon gibi yüksek verimliliğe sahip olan ve göreceli olarak yatırım miktarı muadil enerji yatırımlarına göre düşük olan maliyet verimli projeleri daha yüksek oranla destekleyebiliyor. Özellikle daha az yatırımla karbon ayak izini azaltan, genel olarak bakıldığında 5MW ve üzeri güce sahip projelerin başvuru oranı daha yüksek seyrediyor.”

Bu yazıyı paylaş: