Tomorrow

Tomorrow ile #EvdeKal Bölüm 3: Rüçhan Çandar

Tomorrow ile #EvdeKal Bölüm 3: Rüçhan Çandar

Tomorrow Konu: COVID-19 Döneminde Uzaktan Çalışma
Sözcü: Rüçhan Çandar,
HSBC Türkiye Teknoloji ve Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı

Tomorrow: Uzaktan çalışmayı verimli kılmak için uyguladığınız yöntemler ve kullandığınız püf noktalar nelerdir?

Rüçhan Çandar: Bankamızda uzaktan çalışma ve esnek çalışma uygulamaları COVID-19 salgını öncesinde de mevcuttu. Bu nedenle, bu çalışma modeline kültür olarak uzak değiliz ancak ek aksiyonlar aldık tabii. Bankamızda yaklaşık 2100 arkadaşımız görev yapıyor ve içinden geçtiğimiz süreçte Genel Müdürlük birimlerimiz, Çağrı Merkezi ve Tahsilat ekiplerimiz ile birlikte yaklaşık 1700 arkadaşımız teknoloji alanında aldığımız aksiyonlar sayesinde tamamıyla evden çalışıyor. Bireysel şubelerimiz de rotasyonlu olarak evden çalışarak, nakit para çekim işlemi hariç müşterilerimizin tüm bankacılık işlemlerini evden gerçekleştirebiliyorlar. Bu süreçte görüntülü görüşme sağlayan uygulamalar günlük iletişimimizde ve iş yapış şeklimizde çok ön plana çıktı. Ben de bu uygulamalardan faydalanarak ekiplerimle iletişimi yakın tutmak için düzenli online buluşmalar planlıyorum. Bu buluşmalarda, iş planlamamız üzerinden geçip, günü ve haftayı planlıyoruz, öncelikli işleri belirliyoruz. Bunun yanı sıra ihtiyacıma göre doğru iletişim araçlarını kullanmayı önemsiyorum. Her şeyi e-maille çözmek yerine, bazen telefonla veya görüntülü görüşmeyle daha hızlı ilerleyebiliyoruz. Bunun dışında, mümkün olduğunca çalışma saatlerine bağlı kalmak önem taşıyor. Molalar vermek, öğle yemeği için zaman ayırmak, en önemlisi de bir durma zamanı planlamak gerekiyor. Yani acil bir durum söz konusu değilse laptopu kapama zamanı belli olmalı.

T: Çalışanlarınızın motivasyonunu yüksek tutmak ve mesafeyi ortadan kaldırmak için izlediğiniz yol haritası nedir?

RÇ: Bankamızdaki çalışan deneyimi ve mutluluk programlarımız kapsamında hali hazırda motivasyona ve çalışanlarımızın esenliğine yönelik farklı uygulamalarımız ve aktivitelerimiz bulunuyordu. Mevcut durumda, önceden ofislerimizde gerçekleştirdiğimiz bu aktivitelerin kapsamını genişleterek sayısını arttırdık, gelişmelere paralel olarak online platformlara taşıdık. Çalışanlarımızın ve ailelerinin ruhsal sağlığı ve esenliğini koruyacak kapsamlı aktivite ve programlar tasarladık. Bu kapsamda stres, kaygı ve değişim yönetimine ilişkin online platformlar üzerinden seminerler düzenliyoruz, evden çalışırken arkadaşlarımızın hayatlarını kolaylaştıracak ipuçları paylaşıyoruz. Fiziksel hareketliliği teşvik etmek için online spor seansları ve diyetisyen hizmeti sunuyoruz. Bunun yanı sıra, ben ekiplerimle iş dışında da online sohbet görüşmeleri yapıyorum. Ekip arkadaşlarımın talep ve ihtiyaçlarını anlayarak, bunlara yönelik aksiyonlar almaya çalışıyorum.

T: İş dünyası ile nasıl bağlantıda kalıyorsunuz?

R.Ç: Aslında müşterilerimizle, iş ortaklarımızla tüm toplantılarımızı online platformlardan aynı şekilde sürdürmeye devam ediyoruz. Sektörel konferanslar bile yavaş yavaş etkinliklerini online platformlar üzerinden düzenlemeye başladı. HSBC Türkiye olarak, kurumsal müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda online Webcast serilerine başladık. Webcast serimizin ilki dijital bankacılık platformlarımız üzerindeydi. İkincisinde ise uzman ekonomistlerimiz müşterilerimiz ile küresel ve bölgesel ekonomi değerlendirmelerini ve öngörülerini paylaştı.

T: Salgından dijitalleşme başta olmak üzere neler öğrendiniz?

R.Ç: Bu süreçte, dijitalleşmenin, teknolojinin ve çevik (agile) çalışma yöntemlerinin ne kadar ön plana çıktığını gördük. İş dünyasında, hem iç süreçlerde hem de yatırım alanlarında önümüzdeki dönemde yine bu konular ön planda olacaktır.

T: Uzaktan çalışma ve sosyal ilişkiler kurmak için hangi uygulamaları kullanıyorsunuz?

R.Ç: Uzaktan çalışma için Microsoft Outlook, Cisco Jabber ve Zoom uygulamalarını kullanıyorum. Sosyal hayatımda WhatsApp, Skype gibi uygulamaları tercih ediyorum.

T: Günlük takip ettiğiniz ve okuma yaptığınız web siteleri hangileri?

R.Ç: Singularity University’nin yayınlarını takip ediyorum. İçinde bulunduğumuz dönemi de düşündüğümüzde, yeni ve dijital dünyaya ilişkin çok kapsamlı ve ufuk açıcı yayınları var.

T: Şu an izlediğiniz film-dizi var mı veya özellikle tavsiye ettikleriniz hangileridir?

R.Ç: Ben iflah olmaz bir Bilim Kurgu hayranıyım. Mandalorian dizisini ve Upgrade filmini ilginç buldum.

T: Hangi kitapları veya raporları okuyorsunuz ve hangilerini bizlere öneriyorsunuz?

R.Ç: Biraz uç gibi görünse de önce 1984’ü tekrar okudum. Yazıldığı yılı düşünürsek gerçekten çok ileri bir vizyon ve bugüne ilişkin de çok sağlam öngörüler olmuş. Şimdi de Human Version 2.0 elimde. Bakalım bunları nasıl birleştireceğim.

Bu yazıyı paylaş:

Yorum gönder