Tomorrow

Bir Seferde Bir Şey Yapma Sanatı

Bir Seferde Bir Şey Yapma Sanatı

Bir seferde yalnızca bir şey yapmak, daha üretken olmanın güçlü bir yoludur.

Önümüzde olana verebileceğimiz dikkat sınırlıdır. Beynimiz her an bilgiyle dolup taşıyor; görüntüler, sesler, kelimeler, düşünceler, yapılacaklar ve daha fazlası. Virginia Üniversitesi’nde Timothy Wilson tarafından yürütülen bir araştırma, beynimizin her saniye 11 milyon “bit” bilgi alırken, bunlardan yalnızca 40 tanesini işleyebildiğini buldu. Sınırlı dikkatimizi akıllıca harcamamız gerekiyor.

Şaşırtıcı bir şekilde, yapılan çalışmalar gösteriyor ki; çoklu görev yaptığımızı düşündüğümüzde, aslında çoklu görev yapmıyoruz. Beynimizin aynı anda iki göreve odaklanması imkansız. Aslında bunlar arasında hızla geçiş yapıyor. Tüm odağımızı ve enerjimizi tek bir göreve kanalize etmek yerine, onu ince bir şekilde yayarız, bu da görevlerimizden herhangi birine derinlemesine dalmamızı engeller. Çoklu görev yaptığımızda, her şeyin vasat bir işini gerçekleştirmiş oluyoruz.

Tekli görev, çoklu görevin tam tersidir ve neredeyse her yönden daha iyidir. Beynimiz başlangıçta daha az uyarıcı olduğu için tek bir göreve direnebilir. Ancak her seferinde bir şey üzerinde çalışmak, daha derine inmemizi ve her görevde daha iyi bir iş çıkarmamızı sağlar. Bu şekilde, üretkenliğin üç bileşeni olan zamanımızı, dikkatimizi ve enerjimizi aynı anda birçok şeye yaymamız gerekmez. Tek görev, o anda daha derin düşünmemizi, daha fazla bağlantı kurmamızı, daha yaratıcı çalışmamızı ve işte daha fazla anlam bulmamızı sağlayan, işimizin çevresinde daha fazla dikkat alanı yaratmamızı sağlar.

Bu yazıyı paylaş: