Elektrikli araç devi Tesla, 2024 yılının ikinci çeyreğinde 384.122 araç teslimatı gerçekleştirdi. Bu rakam, şirketin 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 13,5’lik bir düşüş anlamına geliyor. Uzmanlar, bu gerilemenin iki yıl üst üste düşen satış grafiğiyle Tesla’nın büyüme stratejisinde zorluk yaşadığına işaret ettiğini belirtiyor.
Yılın ilk çeyreğinde, Elon Musk’ın siyasi pozisyonları ve şirket dışı faaliyetlerine gösterilen tepkilerin ardından satışlar iki yılın en düşük seviyesine inmişti. Şirket, bu dönemde yükseltilmiş Model Y üretimi için fabrikalarında geçici durdurmalara gitmişti. İkinci çeyrekte benzer bir üretim değişikliğine gidilmemesine rağmen teslimat rakamları beklenen artışı sağlayamadı. Tesla, 23 Temmuz’da yayımlayacağı finansal sonuçlarla çeyreğin ekonomik etkilerini kamuoyuna açıklayacak.
Elon Musk’ın yeniden Tesla’ya odaklandığı bir süreçte, yönetim kadrosunda da değişiklikler yaşandı. Musk, yakın zamanda ABD ve Avrupa operasyonlarını denetleyen Omead Afshar’ı görevden aldı. Robotaxi projesinin sınırlı bir sürümü de bu dönemde Austin, Teksas’ta devreye alındı. Ancak bu gelişmeler, satışlardaki düşüşü tersine çevirmeye henüz yeterli olmadı.
ABD genelinde elektrikli araç satışlarındaki genel düşüş de dikkat çekici. Ford, elektrikli araç satışlarında yıllık bazda yüzde 31 oranında düşüş yaşarken; Hyundai ve Kia da ikinci çeyrekte daralma bildirdi. Buna karşın General Motors, geliştirilmiş modelleriyle satışlarını artırmayı başardı. Tesla'nın rakamları küresel ölçekte hesaplanırken, Türkiye'de ise yüzde 191’lik artışla elektrikli araç satışlarının yükselişe geçtiği görülüyor.
Yatırım danışmanı Gene Munster, mevcut düşüşün dip noktasına işaret ediyor olabileceğini ifade ederken, eylül ayında yüzde 10'luk bir düşüş daha, aralık ayında ise satışların yatay seyretmesini beklediğini açıkladı. Munster’a göre, ABD’deki vergi teşviklerinin süresine dair belirsizlik, kısa vadede satışları hareketlendirebilir. Ancak Tesla’nın 2023’teki seviyelere yeniden ulaşıp ulaşamayacağı önümüzdeki çeyrek sonuçlarına bağlı olacak.