Yapay zeka destekli yazılım geliştirme aracı Cursor’ın arkasındaki şirket Anysphere, 900 milyon dolarlık yatırım alarak teknoloji sektöründe dikkat çekici bir yükseliş gerçekleştirdi. Financial Times’ın haberine göre, Thrive Capital liderliğinde tamamlanan bu yatırım turuyla birlikte şirketin değerlemesi yaklaşık 9 milyar dolara çıktı. Bu rakam, Ocak ayında bildirilen 2,5 milyar dolarlık değerlemenin neredeyse dört katı.
Yatırım turuna Andreessen Horowitz ve Accel gibi Silikon Vadisi’nin önde gelen yatırım şirketleri de katıldı. Anysphere, 2022 yılında Massachusetts Institute of Technology (MIT) öğrencisi dört girişimci tarafından kuruldu. Geliştirdikleri yapay zeka tabanlı Cursor aracı, yazılım geliştirme sürecini otomatikleştirme hedefiyle kullanıcıların doğal dil girdileriyle kod yazabilmesini sağlıyor.
Şirketin açıkladığı verilere göre Cursor üzerinden günde yaklaşık 1 milyar satır kod üretiliyor. Nisan 2025 itibarıyla Anysphere’in yıllık tekrar eden geliri (ARR) 200 milyon dolara ulaştı. Cursor; OpenAI, Stripe ve Spotify gibi büyük teknoloji şirketleri tarafından aktif olarak kullanılıyor. Ayrıca yapay zeka alanındaki etkili isimlerden Andrej Karpathy de kullanıcıları arasında yer alıyor.
Yapay zeka destekli kodlama araçları, üretken yapay zekanın hızla büyüyen bir uygulama alanı olarak öne çıkıyor. Google CEO’su Sundar Pichai’nin açıklamasına göre, şirketin iç yazılım geliştirme süreçlerinde kullanılan kodların %30’dan fazlası yapay zeka temelli öneriler içeriyor. Bu durum, Anysphere gibi genç şirketlere olan yatırımcı ilgisini artırıyor.
2024 yılı verilerine göre, yapay zeka uygulamalarına yönelik yatırımlar 8,2 milyar dolara ulaştı. Ancak bu büyümenin bir kısmının teknoloji şirketlerinin yapay zekayı deneme süreçlerinden kaynaklandığı ve gelir artışlarının kalıcılığı konusunda dikkatli olunması gerektiği uyarıları da yatırım çevrelerinde dile getiriliyor. Anysphere’in aldığı son yatırım, bu alandaki rekabetin giderek daha yoğun ve küresel ölçekte şekillendiğini gösteriyor.