Çin’in başkenti Pekin, insansı robotların katıldığı ilk yarı maratona ev sahipliği yaptı. Beijing E-Town adlı teknoloji bölgesinde düzenlenen yarışta, yalnızca iki bacakla yürüyebilen ve insansı tasarıma sahip olan 21 robot, 21 kilometrelik parkurda yarıştı. İnsanlardan ayrı bir şeritte, farklı zamanlarda başlayan robotlar, otonom yürüyüş yeteneklerini sergileme fırsatı buldu.
Yarışa Çinli teknoloji şirketlerinin geliştirdiği robotların yanı sıra çeşitli üniversite ekiplerinin prototipleri katıldı. Ancak yarışın tamamen otonom bir başarı olmadığını belirtmek gerekiyor. Kazanan robot Tiangong Ultra, parkuru 2 saat 40 dakikada tamamladı. Bu süreçte önünde koşan ve yön sinyalleri taşıyan bir insanı takip etti. Ayrıca yarış sırasında bataryasının üç kez değiştirilmesine izin verildi. Yarışma kuralları, ekiplerin zaman cezası karşılığında yedek robot da kullanmalarına olanak tanıdı.
Etkinlikte teknolojik başarılarla birlikte, robotların hâlâ karşılaştığı fiziksel zorluklar da gözler önüne serildi. Bloomberg’in aktardığına göre yalnızca dört robot, yarış için belirlenen dört saatlik süre sınırı içinde parkuru tamamlayabildi. Bazı robotlar ise başlangıç çizgisini bile geçmekte zorlandı. Shennong adlı bir robot destek koşucusuna çarpıp çitlere savrularak yarış dışı kaldı, 76 santimetrelik boyuyla en küçük katılımcı olan Little Giant’ın ise yarış sırasında kafasından dumanlar çıktığı bildirildi.
Yarı maraton, Çin’in insansı robot teknolojisindeki ilerlemesini ve sektörel potansiyelini gösterme açısından sembolik bir önem taşıyor. Ancak etkinlik, aynı zamanda bu robotların gerçek dünyada insan düzeyine erişmesi için önlerinde hâlâ uzun bir yol olduğunu da gözler önüne serdi. Geliştiriciler için bu yarış, hem donanım hem de yazılım alanında sınırların test edildiği önemli bir saha deneyimi sundu.